beugel

Beugel

De beugel is een tandheelkundig hulpmiddel waarmee de stand van het gebit kan worden veranderd. Door de constante kracht die de beugel uitoefent op tanden en kiezen gaat er een corrigerende werking vanuit. Het doel van het gebruik van een beugel is meestal cosmetisch.

invisalign beugel

Beugels worden met name door jonge kinderen gedragen, omdat bij hen het gebit nog volop in ontwikkeling is.  Afwijkingen kunnen zodoende nog relatief makkelijk gecorrigeerd worden. De leeftijd voor een eerste beugel ligt ongeveer tussen de 10 en 12 jaar. Omdat erg veel kinderen beugels dragen, ervaren de meesten het dragen ervan niet als een groot probleem. Voor volwassenen echter vormt de opvallendheid van de meeste beugels een obstakel bij het verkrijgen van een mooi, recht gebit. Juist omdat het grootste deel van de volwassenen een beugel kiest vanuit esthetische overwegingen, wil men graag dat de deze zo min mogelijk opvalt.

Vanuit esthetisch oogpunt zou je de beugel kunnen verdelen in twee groepen: de zichtbare en de onzichtbare beugels. De meest voorkomende zichtbare beugel is de slotjesbeugel. De onderdelen hiervan worden ook wel brackets genoemd. Deze worden op de tanden bevestigd. Onzichtbare beugels kan je vervolgens ook verdelen in twee groepen; de linguale beugels en de onzichtbare invisalign beugels. Bij linguale orthodontie wordt er eveneens gewerkt met slotjes alleen dan aan de binnenkant van het gebit. Van de onzichtbare bitjes is Invisalign de bekendste. Deze wordt als een soort onzichtbare hoes over de tanden en kiezen geschoven.

ACTUEEL

Dental Correct Invisalign