Beugel

De beugel is een tandheelkundig hulpmiddel waarmee de stand van het gebit kan worden veranderd. Door de constante kracht die de beugel uitoefent op tanden en kiezen gaat er een corrigerende werking vanuit. Het doel van het gebruik van een beugel is meestal cosmetisch.

Beugels worden vooral door jonge kinderen gedragen, omdat bij hen het gebit nog volop in ontwikkeling is en afwijkingen nog relatief makkelijk te corrigeren zijn. De leeftijd voor een eerste beugel ligt ongeveer tussen de 10 en 12 jaar. Omdat erg veel kinderen een beugel dragen, ervaren de meesten het dragen ervan niet als een groot probleem. Voor volwassenen echter vormt de opvallendheid van de meeste beugels een obstakel bij het verkrijgen van een mooi, recht gebit. Juist omdat het grootste deel van de volwassenen een beugel kiest vanuit esthetische overwegingen, wil men graag dat de beugel zo min mogelijk opvalt.

Vanuit esthetisch oogpunt zou je de beugel kunnen verdelen in twee groepen: de zichtbare en de onzichtbare beugel. De meest voorkomende zichtbare beugel is de slotjesbeugel; een beugel die met slotjes (ook wel "brackets" genoemd) op de tanden wordt bevestigd. De onzichtbare beugel zou je vervolgens ook kunnen verdelen in twee groepen; de linguale beugel en het onzichtbare bitje. De linguale beugel is een beugel die (eveneens met slotjes) aan de binnenkant van het gebit wordt bevestigd. Van de onzichtbare bitjes is de Invisalign beugel de bekendste. Deze wordt als een soort onzichtbare hoes over de tanden en kiezen geschoven.

ACTUEEL
ACTUEEL
Geen afdrukken meer maar scannen
Voordeel: alles on-line : dus sneller. Scannen geeft een nauwkeuriger beeld dus beter passende beugels en sneller resultaat.